Obavijest maslinarima

Završena je cvatnja maslina na otocima zadarskoga arhipelaga i priobalja. Skori je završetak i u zaobalju. Maslinin moljac (Prays oleae) druge generacije lovi se na svim pozicijama  pojačanim intenzitetom. Način na koji ova generacija čini štete bitno je različit od prve (gusjenica se direktno ubušuje u plodove, koji dijelom padaju u srpnju, a najviše tijekom rujna).

Stoga, posebice ako se radi o slabijoj oplodnji i reduciranoj rodnosti, preporučujemo provedbu zaštitnih mjera uporabom jednog od raspoloživih sistemičnih pripravaka prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) Ministarstva poljoprivrede RH (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Najbolje je to izvršiti kod veličine ploda od 4 – 5 mm.

Također preporučujemo redoviti pregled nasada na štetnika maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis), koji u ovome stadiju razvoja ploda može biti vrlo opasan, poglavito na žarišnim terenima gdje čini redovite štete svake godine.

Isto tako, obavještavamo maslinare, kako i ove godine početkom srpnja krećemo s monitoringom i prognozom napada maslinine muhe, kada ćemo se oglasiti kod svake bitnije značajke.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 22.08.2019. u Nadinskome  blatu, u vremenu od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr

Pripremi za ispis