Obavijest građanima

Svjedoci smo već duži niz godina da ambrozija kao jako invazivna biljka pravi velike probleme na poljoprivrednim površinama, ali i na nepoljoprivrednim površinama, kao što su: naši vrtovi, okućnice, područja uz ceste, željezničke pruge, nasipe. Poznavajući biologiju ambrozije (njenu mogućnost preživljavanja, u svim uvjetima, i stvaranje velikog broja sjemenki koje se prenose na velike udaljenosti) znamo da osim što čini velike štete u proizvodnji brojnih kulturnih biljaka, još veće probleme stvara velikom broju osoba koje su alergične na ambroziju i imaju teške zdravstvene probleme zbog toga.

Ambrozija kao ljetni korov cvate od mjeseca srpnja pa do rujna i u tom razdoblju proizvodi velike količine polena koji je jedan od najčešćih alergena.

Zbog toga apeliramo na sve vlasnike poljoprivrednog i nepoljoprivrednog zemljišta, da na vrijeme i obavezno vrše uništavanje i uklanjane ambrozije s tih površina, kako ne bih došlo do daljnjeg širenja, i kako bi olakšali život osobama koje su alergične na ambroziju.

Svi imamo i zakonsku obavezu za uništavanje ambrozije koja odobrava naplatu kazni za neodgovorne vlasnike površina zaraženih ambrozijom.

Molimo i sve koji primijete površine koje su zapuštene i zaražene ambrozijom da to prijave nadležnim gradskim službama ili da ako su u mogućnosti samostalno organiziraju uništavanje kako bi pomogli osobama koje zbog toga imaju teške alergijske reakcije.

Marija Kuprešak, dipl.ing.agr.

Email: marija.kupresak@mps.hr

Pripremi za ispis